Lieve geweldige lezers,

Vandaag een bijzonder artikel. Wellicht iets langer dan je van mij gewend bent de afgelopen maanden, maar wel met een goede reden. Ik ga mij namelijk definitief meer focussen op Youtube en zal stoppen met bloggen. Ik denk dat velen dit al aan zagen komen. Ook heb ik het al een aantal keer laten vallen in mijn vlogs. Ik ben mij ervan bewust dat ‘blog lezers’ niet per se ‘vlog kijkers’ zijn dus hierbij uiteraard een artikel met uitleg. Waarom? Dit is zeker geen makkelijke stap, maar wel een hele natuurlijke: eentje waar ik al maanden naartoe zit te werken met mijn meiden op kantoor.

Heel Beautygloss.nl heeft altijd gedraaid om beauty en alles wat daarbij kwam kijken. Beauty, mijn grootste hobby, al sinds ik klein ben. Ik weet niet beter dan dat ik altijd bezig was met cremetjes, parfums en mooie make-up items. Of coole trucjes om mijn haar mooier te krullen. Heel leuk vond ik het altijd om de video’s maken: daar kon ik op beeld laten zien hoe je zoiets dan deed. Zoals krullen maken met de stijltang, of hoe je smokey eyes kon maken. De afwisseling vond ik ook leuk, soms reviewde ik iets op video, soms in een artikel. Niet dat reviews dagelijks voorbij kwamen, ik heb altijd meer waarde gehecht aan diversiteit (nog steeds). Er is mij ook altijd gevraagd door mensen wat ik leuker vond: YouTube of mijn blog. Ik kon nooit kiezen. Ik vind het creatieve van filmen leuk, maar het schrijven en fotograferen is ook tof! Door de jaren heen is mijn mening alleen wel voorzichtig verandert. Zonder dat ik het wilde – echt, ik heb heel erg lang volgehouden dat ik allebei écht even leuk vond – kroop het er toch in: voor de camera bezig zijn is waar mijn passie ligt. Waar bloggen vooral informatief is, is filmen en voor de camera staan voor mij puur entertainen. Ik vind het één van de meest creatieve manieren om me te uiten en ik vind het werkelijk waar te gék dat ik helemaal zelf kan beslissen wat ik op video online zet. Een gekke make-up tutorial? Leuk. Een video waarin ik een lade in de badkamer uitzoek? Tof. Een ‘je vindt het geweldig of je vindt het helemaal niks’ ASMR video? Jaaa! En allemaal zoals ik dat zelf wil. Allemaal door mijzelf bedacht, samengesteld, bewerkt, online gezet. Ik word er helemaal gelukkig van als ik er nu zo aan denk.

Ik doe altijd alles met slechts één drijfveer: mijn lezers en kijkers. Ik heb de hele dag door mijn bezoekers in mijn achterhoofd. Wat vinden jullie leuk? Wat zouden jullie leerzaam vinden? Mijn drijfveer is nooit geld geweest, anders had ik het nooit jarenlang gedaan zonder betaald te worden. In fact, ik heb laatst even zitten rekenen, als ik alles wat ik verdiend heb met mijn blog zou verdelen over alle uren die ik er in heb gestoken, dan zou ik gemiddeld nieteens zo gek veel verdienen. Ik ben de laatste jaren vooral gaan inhalen wat ik niet verdiende in het begin, eigenlijk. En daar ben ik ook super dankbaar voor. Uberhaubt dat ik geld verdien er mee, uberhaubt dat ik mensen heb die me volgen. Het blijft gek, zelfs na al die jaren!

Door mij te richten op minder (parttime) werken kwam voor het eerst het idee om mijn blog te minderen. Ik ging van twee naar één artikel per dag. Toen kwam het idee voor Beautygloss 2.0: hele korte artikelen. Ik merk namelijk dat ik heel veel dingen wel kwijt kon in video’s, maar een korte en krachtige tip niet. Dan is een video misschien weer overdreven. Maar zo kon het dus wel! En het zou me minder tijd kosten. Inmiddels ben ik daar ook weer een beetje van terug gekomen. Korte tips kunnen wel in een video, alleen dan doe ik er bijvoorbeeld een aantal bij elkaar. Of ik verwerk het in een dagelijkse vlog, als ik ineens een random tip heb. En dat werkt ook. Waarom heb ik die blog dan nog?

En zo zijn we met de meiden van kantoor af gaan bouwen naar dit moment. Daar zijn we dan, het moment dat ik ga stoppen met bloggen. Voor de duidelijkheid: ik stop met beautybloggen op Beautygloss.nl. Ik stop NIET met mijn Youtube channel Beautygloss! Ik ben nog steeds gek op Beauty! Het is mijn passie en mijn grootste hobby. Beautygloss gaat harstikke goed. Ik focus me na 10 jaar ook iets meer op lifestyle. Daarnaast wil ik na 10 jaar achter mijn laptop ook iets meer genieten van het leven. Dit kan je blijven volgen op Vloggloss, waar dagelijks iedere dag een vlog op komt.

De laatste jaren is de blogscene niet echt meer een plek waar ik me thuis voel. Wat ooit begon als een gezellig hoekje online waar tips gedeeld werden werd langzaam aan steeds serieuzer iets, wat absoluut logisch was. Ik heb jarenlang geknokt zodat merken beautybloggers serieus zouden nemen. Ik werd in het begin serieus in mijn gezicht uitgelachen door journalisten en sommige merken. Genegeerd. Om maar niet te spreken over de ‘haat’ comments die ik destijds kreeg, haha. Ik weet het allemaal nieteens meer. Ik heb het allemaal doorstaan door gewoon recht op mijn doel af te gaan: van mijn blog een succes maken. En dat werd het. Ik heb letterlijk altijd schijt gehad aan iedereen die me uitlachte. Op een gegeven moment kwamen er steeds iets meer meiden die ook gingen beautybloggen. Super leuk, ik hou er van om mijn passie te delen! Ik heb meerdere keren anderen geholpen om verder te komen in hun carrière, iets wat ik altijd zal blijven doen omdat ook dát een passie van me is. De laatste jaren is de blogscene verandert van ‘elkaar helpen’ naar een soort competitie die door sommige lezers is ontstaan – wie kan de langste review maken? Wie heeft de meeste foto’s? Ik wilde me daar nooit mee bezig houden maar voelde toch dat mensen graag een competitie zagen. Waar de hele ‘beautyblogscene’ steeds iets negatiever werd in mijn beleving, werd de youtube scene steeds leuker en creatiever. Ik ging zelf steeds meer samenwerken met professionals en merkte dat ik dit echt fan-tas-tisch vond. Ik merkte dat ik het bloggen vooral erg leuk vond door de ontzettend lieve reacties die er op kwamen. Maar op de video’s kwamen áltijd de meeste reacties. Altijd lief. Soms met feedback, maar dat paste ik vervolgens toe op de volgende video.

Laatst ging ik met de meiden van kantoor terugkijken naar ‘de historie van Beautygloss.nl’. Wat waren de meest memorabele momenten? Gek genoeg konden we allemaal alleen aan video’s denken. De Bad Hairday video, de Kim Kardashian tutorial, de Marie Antoinette Halloween video. Stuk voor stuk ‘Beautygloss klassiekers’. En wat blog betreft? Het leek wel of dat altijd maar een beetje ‘er naast was’. Tuurlijk, we hadden de legendarisch douche en handdoek discussies, we hadden hier en daar een knaller van een review, maar daar hield het wel bij op. Hoe spannend is het om 10 jaar lang te lezen dat een poeder echt gewéldig is? Een nieuwe favoriet? Dat vertelde ik veel liever in een ‘favorieten video’ zoals ik die ook al jaren maak. Eigenlijk heb ik misschien onbewust altíjd video al leuker gevonden, alleen bleef ik bloggen omdat dit nou eenmaal was waarmee ik begon.

En zo is het ook waar dit eindigt. Beautygloss eindigt? Neejoh, alleen mijn blog! Even voor de duidelijkheid, want ik merk dat er soms wat verwarring is onder degenen die het niet helemaal volgen waar ik naartoe heb gewerkt: Beautygloss.nl is iets anders dan Beautygloss mijn youtube channel. Beautygloss.nl is een blog. Daar schrijf ik artikelen voor. Daar stop ik nu mee. Beautygloss het Youtube channel (en alles wat daarbij komt kijken) gaat gewoon door. Er komt gewoon iedere zaterdag een tutorial online en soms tussendoor wat extra’s. Ik ga me nu dus volledig focussen op youtube. Ik noem mijzelf al jaren geen beautyblogger meer, beautyvlogger past beter bij me. Ik vlog naast Beautygloss ook dagelijks op mijn kanaal vloggloss, alleen gaat dit artikel daar niet over. Dat is wederom meer een hobby, eentje waar ik ook graag veel tijd in steek omdat ik het leuk vind.

Na 10 jaar mag ik nog steeds zeggen dat ik één van de invloedrijkste vrouwen online ben in Nederland. Dat komt niet omdat ik de eerste was die beautyblogger was of beauty video’s maakte. Je kan niet 10 jaar teren op ‘de eerste zijn’. En dan zijn er nog alle dingen die er bij zijn gekomen. Naast mijn blog en Youtube channel heb ik diverse andere dingen ondernomen door de jaren heen. De Beautygloss Party, het vriendinnenweekend, mijn eerste boek, mijn tweede boek, merchandise, mijn wimpers.. ik sta zelfs in het theater! En ook daar voel ik me serieus als een vis in het water – komen we toch weer terug bij entertainment. Ik ben 30, ik denk dat ik eigenlijk een beetje mijzelf gevonden heb – ik ben gewoon iemand die het heerlijk vind om anderen te helpen én te entertainen. Op wat voor manier dan ook. Door inspiratie, of doordat iemand er wel om kan gniffelen. Want dat doe ik ook. Klein geheimpje. Ik moet heel vaak om mijn eigen acties lachen. Sommigen zijn zo stom, dat ik de slappe lach krijg als ik er aan terug denk. En het maakt me niet uit als anderen dat ook doen. Je kan veel over me zeggen als persoon, maar ik trek me oprecht niks aan van wat anderen denken. Anders was ik al lang gestopt. Ik haal er plezier uit, ik neem mijzelf vaak ook niet zo serieus. Maar ik weet wel waar ik goed in ben en dat ik overal helemaal 100% voor ga.

Wie mij persoonlijk volgt op Vloggloss of Instagram weet wellicht wat mijn doel was voor 2016. Op mijn visionboard was het al duidelijk te zien – rust en regelmaat. Ik wilde meer structuur in mijn leven. Ik ben na gaan denken over waar ik écht gelukkig van word. Met stipt op één staat mijn relatie. Gregor, mijn thuissituatie, mijn katten. Een beetje kneuterig bijna, maar ik kan heel erg blij worden van ons gezinnetje. Ik denk ook aan de toekomst – waar absoluut kinderen in voor komen. Wil ik zo’n moeder zijn die fulltime werkt? Nee, eigenlijk niet. En dus ben ik dit jaar vooral gaan afbouwen. Afbouwen met afspraken, mijn werk én echt gaan kijken wat echt belangrijk voor me is. Wat inspireert me? Waar word ik gelukkig van? Entertainen. Ik hou van entertainen. Video’s maken. Kletsen op video. Leuke tips delen die ik ontdek. Over beauty, maar ook leuke ‘levenstips’. Bloggen word ik niet meer gelukkig van. Het kostte me altijd het meeste werk en ik kreeg meer voldoening van die ene video per week. Toen ben ik na gaan denken over parttime werken en hoe ik dit voor me zou zien. Ik heb dit al vaker gezegd maar ik heb ENORM respect voor vrouwen die er voor kiezen om parttime te werken zodra ze aan kinderen beginnen. Nou gaat dat laatste niet zo makkelijk bij mij, maar ik kan in íeder geval wel mijn leven zo indelen waardoor ik de ideale omstandigheden voor mijzelf (en een kind) probeer te creëeren. Ik hóef niet fulltime te werken. Ik ben mij er van bewust dat ik geld inlever als ik minder werk, daar heb ik vrede mee. Het is prima zo.

Gemist hoe ik ben begonnen? Trip down memory lane:
Wie mij lange tijd volgt weet dat ik ben begonnen met bloggen in 2007, maar eigenlijk daarvoor zelfs al blogde. In 2005 had ik een mini ‘beautyblog’ in mijn persoonlijke website. Ik vond het toen super leuk om korte artikeltjes te schrijven over nieuwe make-up items die ik kocht en nieuwe ontdekkingen die ik deed. Er was helemaal geen beautyblogscene, mensen blogden ook helemaal niet om geld te verdienen. Je schreef een blog (of diary, zoals dat toen nog heette) omdat je het leuk vond om verhaaltjes te delen. Ik krijg nog regelmatig berichtjes van mensen die mij sinds tóen al volgden, zo leuk! Later ging mijn hele site en beautyblog over in lipgloss.web-log.nl en een jaar later kreeg ik het idee voor Beautygloss.nl, een website met iedere dag een beauty artikel.

Daarnaast wilde ik filmpjes maken. Dit verhaal heb ik de afgelopen 10 jaar wel duizend keer verteld, maar vooruit: ik kon zelf op internet geen Nederlandstalige video’s vinden over beauty en besloot het zelf te doen, omdat ik benieuwd was hoe anderen hun haar deden. Er waren wel wat filmpjes, maar die waren Amerikaans en de producten die gebruikt werden kon je hier helemaal niet kopen. Ik registreerde mijn youtube kanaal Beautygloss in 2007 en the rest is history. Iedere dag schreef ik een beautyartikel, iedere zaterdag uploadde ik een filmpje. Gewoon voor de leuk, als hobby.

Na anderhalf jaar kwam ik in contact met meerdere mediabureaus die met me wilden samenwerken en voor ik het wist verdiende ik er een beetje geld mee. Ik opende in 2009 mijn eigen bedrijf, verdiende een zakcentje en door de jaren heen verdiende ik ineens genoeg om van te leven. De site startte ik aan het begin van mijn SPH studie, aan het einde kon ik er van leven. Ik heb toen mijn HBO diploma gehaald en besloot mij volledig te focussen op Beautygloss. Het was een enorm risicovolle beslissing maar ik ben zó blij dat ik hem heb genomen! Ergens in die tijd heb ik ook voor het eerst gevlogd, toen ik op persreis ging naar New York. Ineens vloog ik de hele wereld over er filmde ik steeds meer. Als kind wilde ik actrice worden, als volwassene wilde ik hulpverlener worden, ik werd uiteindelijk online beautyblogger.

Ik wil jullie ontzettend bedanken voor alle steun en support de afgelopen jaren. Zie dit ALSJEBLIEFT niet als het einde.. ik ga gewoon rustig verder met beautyfilmpjes. Ik stop alleen met bloggen. Ik ben ook te vinden op Instagram en Twitter. Dankjewel voor jullie support, zonder lezers kon ik dit niet zo lang doen 🙂 And see you on Youtube!

Oh en nog een praktisch dingetje. De blog gaat niet weg. Hij zal gewoon blijven bestaan. Ik heb niet voor niks al die duizenden artikelen gemaakt, haha. Je kan hier dus gewoon nog heen surfen om alles terug te lezen en zelfs te commenten, als je dat leuk vindt. Vanaf nu kan je me HIER vinden:

Youtube.com/Beautygloss

Youtube.com/Vloggloss

Instagram.com/beautygloss

twitter.com/maschaa

Ook zal Beautygloss.nl blijven bestaan als ‘thuisbasis’ van alles. Je weet nooit hoe alles online loopt (zal Instagram nog wel bestaan over een paar jaar bijvoorbeeld?) – je zal mij altijd hier kunnen vinden. En wie weet dat ik het ooit weer oppik, omdat ik het bloggen ineens zo enorm mis. Dit is echt geen einde, alleen een verandering van waar ik mij op focus. Dankjewel iedereen!

Liefs, Mascha